فهم اقتصاد از دریچه نهادی

سعید نایب، استادیار دانشگاه

فهم اقتصاد از دریچه نهادی

سعید نایب، استادیار دانشگاه

فهم اقتصاد از دریچه نهادی

ده روز مهرگردون افسانه است و افسون
نیکی به جای یاران ، فرصت شمار یارا

۱۲ مطلب در آبان ۱۳۹۴ ثبت شده است

در یاداشت اول  در قالب مقایسه اقتصاد با بازی فوتبال بیان گردید که نهادها در واقع قواعد بازی هستند. قواعد بازی با یکدیگر هماهنگ شده و این موجب آن می شود که تغییرات هر یک از قواعد نیازمند صرف زمان وهزینه باشد. نهادها امکان پیش بینی رفتار سایر شرکت کنندگان بازی را فراهم ساخته و از اینرو کاهش دهنده نا اطمینانی خواهند بودو البته نهادها انتخاب بازیگران بازی اقتصاد را محدود می کنند. بنابراین نهادها در واقع قیدهایی هستند که رفتار بازیگران اقتصادی را در مسیرهای معینی هدایت می کنند. این قیدها(نهادها) به دو دسته کلی تقسیم می شوند:قیدهای بیرونی یا همان نهادهای رسمی و قیدهای درونی یا نهادهای غیررسمی.

سعید نایب

در این یادداشت تلاش می شود تا با استفاده از مفهوم بازی موضوع نهاد و ویژگی های آن تشریح گردد. استفاده از مفهوم بازی را می توان در آثار اقتصاد دان بزرگ نورث در اقتصاد و نیز در بین اندیشمندان حوزه های فکری دیگر ازجمله فلسفه نیز دنبال نمود.در این زمینه ابتدا با مثال بازی فوتبال این موضوع  بسط پیدا خواهد نمود.

برای دوستانی که سال های قبل از1994 را به خاطر دارند ، موضوع پاس رو به عقب در فوتبال موضوع آشنایی است. در قواعد بازی آن زمان فوتبال ، هر بازیکنی از هر جای زمین این امکان را داشت که به دروازبان تیم خود توپ را واگذار کرده و وی با استفاده از دستان توپ را مهار نماید.

سعید نایب

]چکیده

هدف از نگارش این مقاله، ارائة تبیینی از آیندة اقتصاد ایران است. مهم ترین ویژگی مقاله، بهره گیری از چهارچوب نظری نهادگرایی جدید و تطبیق آن با یک الگوی مبتنی بر سناریو است. بر این اساس، فناوری مفهوم کلیدی توضیح دهندة ماهیت توسعه است و کارآمدی ساختار حقوق مالکیت علت موفقیت یک اقتصاد ملی در حوزة فناوری.

سعید نایب

چکیده

هدف اصلی این مقاله ارائه چهارچوب نظری برای ارزیابی وضعیت حقوق مالکیت در ایران است .این چهارچوب نظری مبتنی بر دستگاه نظری نهادگرایی جدید است که علت اصلی کارآمدی حقوق مالکیت را کیفیت نهادی یا چهارچوب نهادی می داند که موجب کاهش هزینه های استفاده انحصاری از دارایی ها می گردد.

سعید نایب

چکیده

مالکیت دولت ها بر بنگاه های اقتصادی پیش از آنکه نتیجه سلیقه های سیاستگذاری برخی دوره ها باشد ،نتیجه برآیند تعاملات نیروهای اجتماعی و اقتصادی است که ریشه در عوامل مختلف دارد. 

سعید نایب

چکیده

هدف این مقاله بیان پیامدهای ناشی از عدم توجه به روش شناسی در نظام آموزشی دانش اقتصادی است . موضوعی که نه فقط در ایران بلکه در دانشگاه های معتبر جهانی نیز به عنوان یک معضل به شمار می آید .

سعید نایب

هدف مقاله

سوال اساسی مقاله این است که جایگاه اخلاق به عنوان یک پایه اطلاعاتی در تبیین عملکرد اقتصادی انسان و اقتصادها در کجا قرار دارد

سعید نایب


چکیده

هدف این مقاله ارائة تصویری از مدل تبیینی نهادگرایی جدید است و قصد دارد ابعاد گوناگون این دستگاه نظری در تبیین پدیده های اقتصادی ر ا نشان دهد . بر همین اساس، مقاله بر سه جنبة بااهمیت در هر دستگاه نظری، یعنی واحد تحلیل، نحوة تبیین، و مبنای داوری تمرکز دارد و ادعا دارد که دستگاه نظری نهادگرایی جدید در این حوزه ها در مقایسه با نظریه های رقیب همچون نئوکلاسیک و نهادگرایی جدید کارآمدی های درخور توجهی دارد. قابلیت عینیت پذیری واحد تحلیل و تطابق آن با واقعیت های بیرونی، توانمندی بیان علیت در عملکرد اقتصادی مبتنی بر اصول منطق استنتاجی، و آزمون پذیری نظری هها در حکم نتیجه عینیت پذیری از جملة این موارد است.

سعید نایب

چکیده

هدف اصلی این مقاله ارائه رویکردی مقایسه ای از مفهوم و ماهیت بنگاه در چهارچوب های نظری نئوکلاسیکی و نهادگرایی جدید است . در این رویکرد ، اطلاعات نامتقارن زمینه ساز هزینه های مبادلاتی بوده که موجب تغییر ماهیت بنگاه از تابع تولید در رویکرد اقتصاد مرسوم به بنگاه به عنوان سازمان در نهادگرایی جدید گردیدهاست. بر این اساس، بنگاه به عنوان سازمان با دو گروه هزینه های مبادله و هزینه های تبدیل مواجه گردیده که این هزینه ها تحت تأثیر ماتریس نهادی است. سپس، با تحلیل ساختار هزینه ای در یک بنگاه نمونه در صنعت تایر ایران و مطابق با رویکرد نهادگرایی جدید، هزینه  های مبادله و هزینه های تبدیل بنگاه شناسایی گردیده است.

سعید نایب

شاخه های متعددی از علم اقتصاد وجود دارد که هریک از آنها یه زمینه خاص توجه می کند . در این راستا ادبیات اقتصاد غیر رسمی قابل طرح می باشد .

سعید نایب